De Bakspieker 8 7609 CL Almelo T.0546-814510

De normale cyclus

Tussen een half jaar en een jaar leeftijd worden de meeste teven voor het eerst loops. Daarna gebeurt dit om het half jaar, maar de cyclus kan vier maanden (bv bij herdershonden) tot een jaar duren. Als de teef loops is verliest ze zo'n drie weken lang bloed en is aantrekkelijk voor reuen. Vlak na de start van de loopsheid kan ze al vruchtbaar zijn, maar veel teven zijn dit pas tegen het einde van het bloedverlies. Al met al moet u dus zeker drie tot vier weken opletten dat uw hond niet gedekt wordt.

Voorkomen van de loopsheid

Als uw wilt voorkomen dat uw hond loops wordt zijn daarvoor twee mogelijkheden. U kunt uw teef laten opereren (verwijderen van de eierstokken) of antiloopsheidinjecties laten geven. In beide gevallen wordt voorkomen dat ze loops wordt (en dus ongewenst drachtig wordt).

Operatie, ook wel sterilisatie genoemd

Tijdens de (buik)operatie worden de eierstokken verwijderd, de baarmoeder blijft in het lichaam en wordt inactief. Deze operatie wordt een sterilisatie genoemd, maar deze benaming klopt niet. Bij sterilisatie worden alleen de eileiders afgebonden, bij de teef zou dit betekenen dat ze gewoon loops blijft worden.

Als tijdens de operatie blijkt dat de baarmoeder er afwijkend uitziet kan deze gelijktijdig verwijderd worden, hiervoor moet de snede in de buikwand iets groter worden gemaakt.

Vanaf 6 maanden kan uw hond veilig onder narcose gebracht worden. Wij vinden het beter om 3-4 maanden na de eerste loopsheid te opereren, baarmoeder en eierstokken zijn dan in een rustfase. De teef is dan iets ouder en de ingreep technisch eenvoudiger. Verder is het gedrag van uw dier al meer ontwikkeld en kunnen we dan beter beoordelen of de ingreep verantwoord is. Bij de grotere rassen moet zeker tot na de eerste loopsheid gewacht worden omdat bij de operatie voor de eerste loopsheid vaker incontinentie optreedt. Daarover kunt u hieronder meer lezen

Voordelen van de operatie

Niet meer loops, niet meer drachtig en niet meer schijndrachtig

Na de operatie kan uw hond niet meer loops worden en dus ook niet meer ongewenst gedekt worden. Zij kan dan ook geen jongen meer krijgen. Verder zien we bij veel teven na de loopsheid schijndracht optreden, ook dat kan niet meer voorkomen.

Minder tot geen risico meer op melkkliergezwellen

Door al op jonge leeftijd de eierstokken te verwijderen kunnen er geen vrouwelijke hormonen meer worden aangemaakt in het lichaam. Deze circuleren normaal na elke loopsheid in het bloed. Door deze hormonen ontstaat bij teven op oudere leeftijd een verhoogde kans op melkkliergezwellen. In vijftig procent van de gevallen zijn deze melkkliergezwellen kwaadaardig en kunnen uitzaaien naar de longen. (Te vergelijken met borstkanker bij vrouwen). Het verwijderen van de eierstokken op jonge leeftijd voorkomt melkkliergezwellen.

Geen risico meer op baarmoederontsteking of suikerziekte

Ook kunnen de hormonen op de langere termijn baarmoeder ontsteking veroorzaken en is er een verhoogd risico op suikerziekte. Na het verwijderen van de eierstokken zien we dan ook zelden of nooit baarmoederontsteking en/of suikerziekte meer optreden.

Mogelijke nadelen van de operatie

Voorkomen van overgewicht is lastiger

Er zijn een paar dingen die u wel van te voren moet weten. Na de operatie heeft uw hond aanzienlijk minder eten nodig, dit komt door het wegvallen van de hormonen. Meestal moet u 1/4 tot 1/3 minder voeding geven. Anders wordt uw hond te zwaar. Het is erg moeilijk dit overgewicht er later weer af te krijgen.

Kans op stuggere vacht bij langharige rassen

Verder kan de vacht na de operatie wat stugger en draderiger worden. Dit geldt vooral voor de langharige rassen. Bepaalde rassen, zoals afghanen, maar ook golden retrievers kunnen er last van hebben.

Kans op incontinentie bij grote rassen

Ook kan er soms na de operatie incontinentie optreden. Vooral de grotere rassen zijn hier gevoelig voor, vandaar dat we bij deze rassen de ingreep voor de eerste loopsheid afraden. Voor boxers geldt dat zij zo vaak incontinent worden na de operatie dat we bij dit ras de ingreep zelfs helemaal afraden.

Kans op toename van agressiviteit en dominantie

Hoewel reuen vaak juist minder agressief zijn na castratie kan er bij teven een toename van de agressiviteit en dominantie ontstaan na het verwijderen van de vrouwelijke hormonen. Recent is gebleken dat dit vooral een rol speelt als de teef afkomstig is uit een nest met relatief meer reutjes. Als uw teef dus al wat neiging tot dominantie heeft kan het zinvol zijn uit te zoeken uit wat voor nest ze afkomstig is voor u haar laat opereren.

Antiloopsheid injecties

Een andere mogelijkheid is het inspuiten van een hormoon dat de loopsheid voorkomt. Deze injecties moeten elke 5 maanden gegeven worden, nadat het de eerste keren met een kortere tussentijd opgebouwd is. Vanaf 3 jaar leeftijd bent u met de injecties een stuk duurder uit dan met de operatie, bovendien vallen de hierboven beschreven voordelen weg.

Wat houdt de operatie in voor uw hond?

Als uw hond langer dan 4 weken geleden bij ons onderzocht is, verzoeken wij u een afspraak te maken. We controleren dan o.a. hart en longen en beoordelen of uw dier in goede conditie is voor de narcose.

U kunt uw hond op de dag van de operatie brengen tussen 8.45-9.15u. Wij nemen haar dan op. Ze moet nuchter zijn, dwz. dat ze de avond van tevoren voor het laatst om 20.00u eten heeft gehad. (bij heel jongen honden is dat 22.00 uur). Ze mag wel gewoon drinken. In de loop van de ochtend wordt ze geopereerd. Om 14.00u kunt u bellen om te vragen hoe het met haar is, of alles goed is gegaan en wanneer u haar op kunt komen halen. Meestal kan uw hond tussen 15 en 16.00u weer opgehaald. Ze kan dan al lopen en meestal heeft ze ook al een plas gedaan.

Na 10 dagen wordt u op controle verwacht voor het verwijderen van de hechtingen en/of controle van de buikwand of deze goed gesloten is.

Wat hoort er allemaal bij de operatie?

  • dagopname
  • narcose
  • operatie
  • injectie en tabletten voor pijnbestrijding tijdens en na de operatie
  • nacontrole + hechtingen verwijderen
  • een kraag om te voorkomen dat ze aan de wond likt of bijt

Als u nog verdere vragen heeft kunt u altijd bij ons terecht !

Social Media

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 17.00 uur

Afhalen van voer en medicijnen kan tussen 10.30 u en 12.30 uur en
tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wij pauzeren tussen
12.30 en 13.30 uur!

Adres

De Bakspieker 8
7609 CL Almelo

T. 0546-814510

KvKnr. 74406639